Spotkanie z autorami książki "Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka"

Serdecznie zapraszamy na promocję książki „Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka” pod redakcją Emilii Kolarzyk.
Spotkanie odbędzie się w najbliższy czwartek o godzinie 17.00 w Bibliotece Jagiellońskiej.

Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: „od pola rolnika do stołu użytkownika”. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.
Prof. dr hab. n. med. Emilia Kolarzyk

Więcej na temat książki na www.wuj.pl

Komentarze

Popularne posty