Wyjątkowa, osobista opowieść o jedzeniu i o dwudziestowiecznym ZSRR
Szarlotka Lenina
i inne sekrety kuchni radzieckiej
W porywających wspomnieniach Anya von Bremzen odtwarza siedem dekad sowieckiego
życia przez pryzmat gotowania i jedzenia, rekonstruuje też wzruszającą historię
rodzinną, obejmującą trzy pokolenia. Osobista narracja jest osadzona w
rzeczywistości historycznej - ukazuje krwawe rekwizycje zboża za Lenina,
maniery Stalina przy stole, debaty kuchenne Chruszczowa, katastrofalną w
skutkach politykę antyalkoholową Gorbaczowa, wreszcie upadek ZSRR. Wszystko to
spaja w jedną całość ironiczny humor autorki, jej żarliwa nostalgia i
przenikliwe spostrzeżenia. Sowiecka sztuka kulinarna poruszy zarówno waszą
duszę, jak i zmysły.
„Niebywale rozrywkowa uczta duchowa”.
„Independent”
„Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe”.
„Wall Street Journal”
„Wzruszające i pełne czarnego humoru”.
„Sunday Times”
„Niebywale rozrywkowa uczta duchowa”.
„Independent”
„Prześmiewcze, skłaniające do refleksji, łamiące schematy gatunkowe”.
„Wall Street Journal”
„Wzruszające i pełne czarnego humoru”.
„Sunday Times”
Więcej na: www.wuj.pl
Komentarze
Prześlij komentarz